Δημήτρης Ζώταλης : “Θα αφιερώσω τις δυνάμεις μου στα απλά προβλήματα Μοσχάτου και Ταύρου”

Το 'πε: 

Ο νέος αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου είναι ο Δημήτρης Ζώταλης. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα. Είναι δάσκαλος εδώ και είκοσι χρόνια στο 3ο Δημοτικό Σχολείου Μοσχάτου. Αυτό εξάλλου είναι και το προσωνύμιο του. “Ο δάσκαλος”. Χαρακτηριστική φιγούρα στα κοινωνικά δρώμενα της πόλη μας, πάντα δυναμικός, με άποψη αλλά και ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη. Η κλασική αλογοουρά του δείχνει έναν άνθρωπο που δεν βιάζεται να “μεγαλώσει” ούτε υποκύπτει σε κοινωνικά στερεότυπα. Είναι όμως σαφές ότι έχει μεγάλη διάθεση για προσφορά ειδικά στα μικρά πράγματα όπως επισημαίνει. Θεωρεί ήττα το αποτέλεσμα της παράταξης του στις τελευταίες εκλογές αλλά δεν απογοητεύεται. Πιστεύει ότι την επόμενη πενταετία η μείζονα αντιπολίτευση της οποίας αποτελεί μέλος θα είναι πιο δυνατή από την προηγούμενη. Επικριτικός για τους αντιπάλους του όπου νομίζει ότι χρειάζεται αλλά και με ένα καλό λόγο για εκείνους όταν πιστεύει ότι το αξίζουν.

Το MoschatoTavros.gr συνεχίζει τις συνεντεύξεις του με τους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου, με το Δημήτρη Ζώταλη.

Είναι βέβαιο πως όσα λέει θα γίνουν το επίκεντρο της συζήτησης στις μέρες που ακολουθούν.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπίζα

Αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Είναι ένα βήμα καταξίωσης στην πολύχρονη διαδρομή σου στα δημοτικά δρώμενα, δεν συμφωνείς;

Άκου να δεις το θέμα της καταξίωσης δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Κάποιος έπρεπε να πάρει αυτή τη θέση ούτε θεωρήθηκε θέμα ικανοτήτων ούτε τίποτα. Μεταξύ μας προτείναμε, συζητήσαμε κι αποφασίσαμε να είμαι εγώ. Δημοκρατικά όμορφα κι ωραία έγινε η επιλογή να πάω εκεί εγώ. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Βέβαια οι πολλοί φίλοι που με βλέπουν στο δρόμο, τα συγχαρητήρια τους είναι μια κολακεία μεν, αλλά είναι κάτι το οποίο εγώ δεν το λαμβάνω υπ’ όψη μου. Εκείνο το οποίο λαμβάνω υπ’ όψη μου είναι να κάνω κάτι για να προσφέρω στις δύο κοινότητες στο Μοσχάτο και στον Ταύρο.

Έχει όμως τη σημασία του γιατί στην προηγούμενη θητεία ήσουν κοινοτικός σύμβουλος κι όχι δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα με δυναμική παρουσία στο κοινοτικό συμβούλιο Μοσχάτου.

Προσπαθώ να κάνω συγκροτημένα τα βήματα μου. Δηλαδή εγώ εμφανίστηκα στο Μοσχάτο και κακά τα ψέματα αυτό έγινε δίπλα στο Θανάση τον Ντερέκα. Στον οποίο οφείλω πραγματικά ότι γνώρισα κόσμο. Το μικρόβιο της πολιτικής βέβαια το είχα. Γιατί από 15 χρονών στην Τήνο φτιάξαμε τη νεολαία ΠΑΣΟΚ εγώ μαζί με άλλα δύο άτομα. Η μεγάλη μου αγάπη με τα συνδικαλιστικά και μετά μαζί με το Θανάση μπήκα στα δημοτικά, άσχετα αν δεν τελεσφόρησε μία κίνηση η οποία είχε γίνει εκείνα τα χρόνια γιατί είχαμε μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Εγώ ήθελα να δηλώσω ότι κατεβαίνουμε στις εκλογές σε αντίθεση με το Θανάση ο οποίος ήθελε και την στήριξη κάποιου κόμματος. Κάπου εκεί τα χαλάσαμε αλλά δεν παύω να οφείλω πολλά στο Θανάση. Η επιλογή μου τώρα όταν κατέβηκα με τον Άρη Κρεμμύδα, ήταν δίκη μου επιλογή να κατέβω στο κοινοτικό συμβούλιο. Αφενός μεν για να δοκιμάσω τι ανταπόκριση έχω στον κόσμο αφετέρου να προσφέρω μόνο στο Μοσχάτο. Γιατί το Μοσχάτο ήξερα τότε και δεν μπορούσα να πω στον εαυτό μου ότι μπορούσα να ασχοληθώ και με τα πράγματα του Ταύρου. Και σιγά – σιγά αυτή τη φορά κατέβηκα σαν υποψήφιος στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες μέχρι που φθάνουν;

Έχω φιλοδοξίες, όχι ατομικές. Αλλά του να βγω στον κόσμο και να μπορέσω να κάνω κάτι. Δηλαδή με ενδιαφέρουν τα απλά πράγματα περισσότερο. Το σπασμένο παγκάκι, το πεζοδρόμιο, η πλατεία, η κοινωνική πολιτική. Τα μεγάλα έργα όπως πολλοί συζητάνε και λένε η παραλία ή ο Ελαιώνας, σε αυτά εγώ τουλάχιστον ατομικά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αυτά είναι μια συλλογική προσπάθεια με δυο τρεις ανθρώπους οι οποίοι θα αναλάβουν τα μεγάλα έργα. Τώρα το να συζητάω για την παραλία και να λέω διάφορα πράγματα μόνος μου, αυτό δεν το κάνω. Γι’ αυτό και η επιλογή ήταν να κατέβω σαν δημοτικός σύμβουλος και να ασχοληθώ μόνο με τα μικρά και απλά πράγματα. Στα μεγάλα βέβαια καταλαβαίνεις ότι υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος. Αυτή την στιγμή είναι ο κύριος Ευθυμίου ο οποίος πραγματικά κέρδισε τις εκλογές και δεν το αμφισβήτησε κανένας. Και οι δυνάμεις που μπορεί να έχω αυτή την πενταετία, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να έχει δυνάμεις, πιστεύω ότι θα τις αφιερώσω, είμαι σίγουρος ότι θα τις αφιερώσω στο Μοσχάτο και στον Ταύρο. Οι φιλοδοξίες μου είναι μόνο η προσφορά και τίποτα άλλο.

Έχεις αποκομίσει μια σημαντική εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη σου τα κοινοτικά συμβούλια έχουν λόγο ύπαρξης έτσι όπως δημιουργήθηκαν μετά την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη;

Τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια, το κοινοτικό συμβούλιο ειδικά την πρώτη διετία λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο καλά έστω και αν είχα μια πολιτική αντιπαράθεση με τον τότε πρόεδρο τον Τόλη τον Σιώκα. Γιατί πολλοί μιλάνε για αναβάθμιση του κοινοτικού συμβουλίου και μιλάνε ακόμα και τώρα γι’ αυτό. Για να αναβαθμιστεί το Τοπικό Συμβούλιο πρέπει να δώσει αρμοδιότητες ο δήμαρχος. Αρμοδιότητα τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια δεν έδωσε καμία. Θα μπορούσε να δώσει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων των Πολιτιστικών το οποίο και δεν το έκανε. Θα μπορούσε να δώσει ένα κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής το οποίο και δεν το έκανε παρά μόνο δύο – τρεις φορές όλοι μαζί ομόφωνα αποφασίσαμε να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Πάντως και οι δύο, εσύ και ο Τόλης ο Σιώκας που αναδειχθήκατε στη δημοτική κοινότητα του Μοσχάτου μιας ασχοληθήκατε ενεργά σε αντίθεση με άλλους που δεν πολυασχολήθηκαν, είδατε την προσπάθεια σας να ανταμείβεται από τους πολίτες και το έργο σας είχε ανταπόκριση στις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο. Η τοπική κοινωνία εκτίμησε την προσπάθεια σας, άσχετα αν σας χωρίζουν πολιτικές διαφορές.

Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο, γιατί ήμασταν και οι δύο παρέα, και τα άλλα παιδιά βέβαια, οι οποίοι λίγο παραπάνω προσπαθήσαμε γι’ αυτό το πράγμα βάζοντας στην άκρη όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις είχαμε. Όπου αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, συνεργαστήκαμε σωστά και προσφέραμε. Κι αυτό το εκτίμησε και ο κόσμος. Πέραν του ότι και ο Τόλης και εγώ είχαμε, κακά τα ψέματα, μια βοήθεια εγώ μεν μέσα από τα σχολεία που είμαι δάσκαλος στο Μοσχάτο εδώ και είκοσι χρόνια και ο Τόλης με τη νεολαία και την πολιτική με την οποία ασχολείται.

Μου προκάλεσε εντύπωση το ότι ψήφισες κατά, ενώ η παράταξη σου ψήφισε λευκό, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Απόστολου Σιώκα στη θέση πρόεδρου του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου.

Ψήφισα κατά για τον Τόλη τον Σιώκα όχι γιατί έχω κάτι μαζί του ή οτιδήποτε. Απλώς τον τελευταίο καιρό δεν μου αρέσει η προσπάθεια που κάνει να δείξει πράγματα τα οποία δεν ωφελούν καθόλου αυτή την στιγμή ούτε το Μοσχάτο ούτε τον Ταύρο. Η συνεχής παρουσία του στο εξωτερικό, τώρα που μιλάμε νομίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρω αν στο μέλλον μπορεί να προσφέρουν κάτι στο Μοσχάτο ή στον Ταύρο ή αν θα προσφέρουν μόνο στον εαυτό του. Αν αυτό το πράγμα βγει και προσφέρει η όποια δραστηριότητα του σε αυτό τον τομέα, στο Μοσχάτο και στον Ταύρο τι να πω; Προχθές ήταν εδώ με κάτι Γερμανούς. Δεν νομίζω ότι προκύπτει κάτι από αυτήν την φιλία, από αυτό το τραπέζι με τους Γερμανούς. Αν μέσα από αυτά προκύψει κάτι καλό θα είμαι ο πρώτος που θα του πω μπράβο Τόλη και θα του δώσω τα συγχαρητήρια μου. Πιστεύω μέσα μου όμως ότι ο Τόλης ο Σιώκας είναι ο νούμερο δύο στις δημόσιες σχέσεις μετά τον Αντώνη τον Μπούτση. Βέβαια ο Αντώνης ο Μπούτσης δεν πιάνεται σε αυτό και πραγματικά του βγάζω το καπέλο βλέποντας ότι μπορεί και τρέχει δεξιά και αριστερά και έφθασε σε ένα βαθμό ψήφων, 1200, που δεν νομίζω να τους έχει φθάσει άλλος στο Μοσχάτο. Βέβαια ήταν Μοσχάτο και Ταύρος μαζί. Παρακολουθώ τον Τόλη και ακολουθεί τα βήματα του Αντώνη. Βέβαια ο Αντώνης έχει δώσει κάποια δείγματα είτε στο Πνευματικό Κέντρο είτε στον Αθλητικό Οργανισμό.

Για να τα λέμε όλα ο Αντώνης Μπούτσης σε θέμα διοίκησης σήκωσε «δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη» φέροντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο με αθλητισμό και πολιτισμό και μάλιστα σε εποχή κρίσης και με συνένωση δύο διαφορετικών δήμων.

Συμφωνώ είναι αλήθεια, άσχετα αν εγώ έχω μια διαφορετική άποψη από τον Μπούτση στον τρόπο που λειτούργησε το Πνευματικό Κέντρο. Το θέμα όμως είναι ότι το λειτούργησε. Μπορούσε κάλλιστα να το λειτουργήσει καλύτερα. Αν ο Τόλης τώρα το κάνει καλύτερα θα του δώσω συγχαρητήρια και θα βγω και θα το δημοσίως.

Μιας και μιλάμε πολιτικά. Προεκλογικά η παράταξης σας έδειχνε να πιστεύει πολύ στην ανατροπή. Δείχνατε να πιστεύετε ότι θα πάτε καλά ότι είχατε απήχηση στην κοινωνία. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σου και ήρθε αυτή η μεγάλη διαφορά, δεν θέλω πω ακριβώς ήττα γιατί στα δημοτικά κανονικά δεν υπάρχει ήττα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου στήριξε τον νυν δήμαρχο και όχι τη δική σας πρόταση;

Στην παράταξη μας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών έγινε μια αυτοκριτική. Βάλαμε τα πράγματα κάτω και είχαμε διαφορετικές απόψεις. Μια μερίδα της παράταξης πίστευε ότι το αποτέλεσμα το οποίο φέραμε ήταν καλό αλλά εγώ πιστεύω ότι ήταν μια ήττα, όπως το είπες. Υπάρχει ήττα στην πολιτική και εμείς χάσαμε. Το τι φταίει; Κατά την γνώμη μου φταίει ότι κατόρθωσαν οι άλλες παρατάξεις να μας παρουσιάσουν σαν αποκλειστικά και μόνο υποψήφιους ενός κόμματος. Του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο. Μετά τις εκλογές κάναμε την αυτοκριτική μας, τουλάχιστον εγώ κάνοντας την αυτοκριτική μου και είδα ότι ήμασταν απόντες τουλάχιστον από τον Ταύρο. Δηλαδή στον Ταύρο δεν δώσαμε τα δείγματα εκείνα τα οποία έπρεπε να δώσουμε επί τρεισήμισι χρόνια με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μας δώσει εκείνο το οποίο πιθανόν έπρεπε να μας δώσει.

Είχαν πάει καλύτερα οι παρατάξεις του Άρη του Κρεμμύδα και του Γρηγόρη του Σωπάκη το 2010, συνολικά στον Ταύρο από ότι πήγαν στις εκλογές του Μαΐου ως μία παράταξη.

Ναι είχαν πάει καλύτερα. Είχαν πάρει την πρώτη Κυριακή 1% με 2% αθροιστικά παραπάνω, είχαν πάει λίγο καλύτερα. Αλλά πιστεύω ότι έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο η απουσία μας από τον Ταύρο. Μπορεί να τον πρώτο χρόνο να είχαμε μια παρουσία αλλά τα επόμενα δύο χρόνια δεν είχαμε την παρουσία την οποία έπρεπε να έχουμε. Και όταν λέω παρουσία δεν λέω να πηγαίνουμε σε πανηγύρια. Εννοώ να είμαστε δίπλα στον κόσμο, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του για να μπορέσουμε μέσω της αντιπολίτευσης να δώσουμε μια διέξοδο.

Υπήρχαν και παράπονα στις αρχές της προηγούμενης θητείας της δημοτικής αρχής ότι μεροληπτεί υπέρ του Μοσχάτου. Υπήρχε πεδίο δόξης λαμπρό για δημοτική δράση έτσι δεν είναι;

Αυτό ακριβώς λέω τώρα. Δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι τα προβλήματα στον Ταύρο ήταν πάρα μα πάρα πολλά. Η δημοτική αρχή δεν κατόρθωσε να λύσει προβλήματα πέραν μιας ή δύο παιδικών χαρών που έφτιαξε, ή καλύτερα επισκεύασε. Εκεί είχαμε το έλλειμμα. Το μεγάλο έλλειμμα. Ότι εμείς δεν ήμασταν εκεί έτσι ώστε να ακούμε πράγματα από τον κόσμο και να πιέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνουν πράγματα προς μία κατεύθυνση.

Πιστεύεις ότι «πλήγωσε» την παράταξη το δίπολο Κρεμμύδας – Σωπάκης. Ότι κάποιοι απογοητεύτηκαν ας πούμε στον Ταύρο και δεν μιλάω για τα ίδια τα πρόσωπα;

Όχι, δεν νομίζω. Ειδικά στον Ταύρο δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου ότι λειτούργησε αρνητικά η υποψηφιότητα Κρεμμύδα και το δίπολο με τον Σωπάκη. Στο Μοσχάτο υπήρχαν ορισμένες διαφωνίες ως προς το πρόσωπο του Άρη Κρεμμύδα.

Είναι αλήθεια ότι ακούγονταν στα πηγαδάκια της πλατείας ότι ο Άρης Κρεμμύδας στην ουσία είναι ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δεν εκφράζει τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πραγματικά το υποστήριζαν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς δεν ήταν πολλοί, μπορώ να στους μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Άρη Κρεμμύδα.

Επειδή στο δημοτικό συμβούλιο έρχομαι τακτικά με άτομα της παράταξης. Επιμένουν ακόμα και σήμερα ότι η δημοτική αρχή Ευθυμίου ήταν μια κακή δημοτική αρχή. Και ότι απλά ο κόσμος δεν γνωρίζει το εύρος των προβλημάτων. Αν ισχύει αυτό κατά τη γνώμη σου, τι έφταιξε και δεν «επικοινωνήσατε» για τα ελλείμματα της διοίκησης του δήμου με τους πολίτες. Γιατί δεν το περάσατε αυτό στην κοινωνία. Μήπως δεν είναι έτσι τελικά;

Για να είμαστε ειλικρινείς. Εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι μία δημοτική παράταξη, δημοτική αρχή δεν έχει καλές προθέσεις ως προς το να πετύχει πράγματα. Αυτό όποιος το πει θεωρώ ότι λειτουργεί με ένα τρόπο εκδικητικό. Ο κύριος Ευθυμίου κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές. Οπωσδήποτε είχε καλές προθέσεις για να κάνει πέντε πράγματα στο Μοσχάτο και στον Ταύρο. Μπορεί να προσπάθησε, έκανε τις προσπάθειες του αλλά δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προφανώς θα προσπαθήσει πάλι αυτήν την πενταετία. Τώρα το ότι δεν καρπωθήκαμε εμείς όλα αυτά είναι γιατί δυστυχώς και ο κόσμος έχει μία αντίληψη περί εξουσίας τα τελευταία χρόνια, διαφορετική από ότι την έχω εγώ. Δηλαδή βλέποντας ότι αυτά τα άτομα είναι στην εξουσία, δυστυχώς προσπαθεί να κολλήσει πάνω σε αυτή την εξουσία ελπίζοντας σε κάτι. Και παρόλο που αυτά τα τρεισήμισι χρόνια και μέσα στην κρίση αυτό δεν έπρεπε να γίνει και δεν έπρεπε να υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων. Δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα τέτοια άτομα. Η εξουσία λοιπόν είναι κάτι το οποίο έλκει. Εμείς από τη μεριά μας δεν ήμασταν στον Ταύρο αυτοί που έπρεπε. Δεν δείξαμε πράγματα, δεν ήμασταν παρόντες σε κρίσιμα ζητήματα. Στο Μοσχάτο θέλω να πιστεύω ότι ήμασταν παρόντες αλλά δεν είχαμε τη δύναμη να επικοινωνήσουμε τα πράγματα γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα δικό μας μέσο. Μια εφημερίδα. Υπήρχε μια εφημερίδα του Χάρη του Τουφεξίδη την οποία ο άνθρωπος για οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσε να τη συνεχίσει. Οι υπόλοιποι λόγω οικονομικής κρίσης δεν είχαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τον Χάρη ώστε να υπάρχει η εφημερίδα με αποτέλεσμα, πράγματα τα οποία γινόντουσαν και έπρεπε να τα μάθει ο κόσμος και να βγουν προς τα έξω, δεν μπόρεσε να τα μάθει ποτέ. Ας πούμε για τον τοίχο της παραλίας όταν βγαίναμε και το συζητούσαμε μας έλεγαν όλοι μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;

Η ενημέρωση όμως υπήρχε εκείνοι που ενδιαφέρονταν μπορούσαν να ενημερωθούν για τα μεγάλα προβλήματα από τα υπόλοιπα μέσα της πόλης. Έφταιξε και κάτι άλλο;

Δεν είχαμε και την απαιτούμενη ανταπόκριση από τον κόσμο γιατί δυστυχώς αργήσαμε πάρα πολύ μέσα από διαβουλεύσεις με τους συναδέλφους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε σε μια συνεχή διαβούλευση να καθυστερήσουμε πάρα πολύ και να φθάσουμε ενάμιση μήνα προ των εκλογών για να ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας. Αυτό ήταν εις βάρος μας.

Από τα «δυσάρεστα» ερωτήματα για την παράταξη ας πάμε στα «ευχάριστα». Εγώ περίμενα στο νέο δημοτικό συμβούλιο ότι θα δω μια παράταξη «ψιλοδιαλυμένη». Με χαρά είδα στις δύο πρώτες συνεδριάσεις μια δημοτική ομάδα δυνατή, σφικτή και με περισσότερη όρεξη από ότι προ των εκλογών. Τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν μια πιο «αποφασιστική» μείζονα αντιπολίτευση. Ποια είναι η γνώμη σου;

Αυτή η δημοτική ομάδα που εκλέχθηκε από την δημοτική παράταξη μας, όλα τα παιδιά, είχαν βάλει κάτι στο μυαλό τους. Να βοηθήσουν τις δύο κοινότητες. Περάσαμε από χίλια δύο κύματα. Γιατί πραγματικά όταν βλέπεις σε μια παράταξη τον Σωπάκη, τον Ζώταλη και τον Μελίστα που προέρχονται από τρεις διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις πάει να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι κατόρθωσαν να μιλήσουν, τα βρήκαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τις δύο πόλεις.

Τη δεκαετία του ’80 θα καθόντουσαν σε διαφορετικά καφενεία αυτοί οι τρεις άνθρωποι.

Πραγματικά. Βρήκαμε τη συνιστώσα την κοινή και κατεβήκαμε στις εκλογές. Θα μπορούσαν να έχουν εκλεχθεί κι άλλοι που έχουν ακριβώς την ίδια θέληση για δουλειά. Δεν πάει να πει ότι επειδή εκλεχθήκαμε εμείς οι οκτώ, εννιά μαζί με τον Άρη τον Κρεμμύδα, ότι αν ήταν κάποιοι άλλοι στη θέση μας δεν θα έκαναν το ίδιο. Πιστεύω ότι η παράταξη αυτή θα αντέξει σε αυτά τα πέντε χρόνια και θα παράξει πολύ περισσότερο έργο απ’ ότι στην προηγούμενη θητεία.

Αλήθεια θα το πάτε έτσι επιθετικά όλη την πενταετία; Ας πούμε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις παρατήρησα «φουλ» επίθεση.

Επιθετικά το πηγαίνεις ανάλογα με τα θέματα και ανάλογα με τις προθέσεις τις οποίες έχει η δημοτική αρχή.

Εγώ παρατήρησα και σε διαδικαστικά θέματα πως το «τραβάγατε», δεν ήταν μόνο η ουσία των θεμάτων.

Το διαδικαστικό θέμα το πας επιθετικά όταν ο άλλος δυστυχώς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει. Και ήταν εμφανέστατο ότι έπρεπε να γίνει μια ψηφοφορία για το θέμα με τον ορισμό διοίκησης του ΔΟΠΑΚΑ. Όταν κατεβάζεις μια πρόταση και ο άλλος μια αντιπρόταση, είναι απλό, πρέπει να μπούνε σε ψηφοφορία και οι δύο προτάσεις. Έχεις μια πρόταση. Όταν εγώ κάνω μια άλλη πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί και η δική μου. Για να επιστρέψω στο προηγούμενο θέμα πιστεύω ότι και οι εννέα της δημοτικής μας ομάδας θα δώσουμε μάχη για το καλό του δήμου. Βέβαια όπου πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή κάνει το σωστό θα είμαστε αρωγοί.

Η εικόνα στη συζήτηση για το θέμα του Ελαιώνα που ψηφίστηκε ομόφωνα και υπήρχε μια κοινή στρατηγική του δήμου ήταν μια ωραία εικόνα.

Είναι αυτό που λέω όταν πάει να γίνει κάτι καλό δεν υπάρχει κάποιος λόγος η ομάδα η δική μας να αντιδράσει μόνο για την αντίδραση. Αν δούμε ότι ο δήμος επιχειρεί κάτι καλό θα είμαστε αρωγοί. Εγώ κατηγορούμαι για παράδειγμα ότι δεν θέλω να γίνει το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Αυτό είναι ανακριβέστατο. Πέρα για πέρα ανακριβές. Και κατηγορούμαι από συγκεκριμένα άτομα. Απλώς κατηγορώ ότι όλο αυτό το εγχείρημα με τα σχολεία έχει καθυστερήσει. Και πιέζω για να γίνει το έργο. Η υπόσχεση αυτή έχει γίνει για εμάς και το Γυμνάσιο εδώ και τρία χρόνια όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν αμφισβητώ ότι θα γίνει. Θα γίνει αλλά έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Πάντως εν μέσω κρίσης οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση διαρκώς μειώνονται. Γιατί ασκείται τόσο δριμεία κριτική στην διοίκηση του δήμου. Πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετά διεκδικητική; Θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω; Δεν θέλουν εκείνοι να έχουν περισσότερους πόρους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα;

Όλα εξαρτώνται από τις απαντήσεις που παίρνεις. Ήσουν εκεί παρακολούθησες το δημοτικό συμβούλιο και άκουσες το θέμα με το χαλασμένο μηχάνημα που δεν καθαρίζει τους κάδους στον Ταύρο. Πόσο καιρό δηλαδή είναι χαλασμένο το μηχάνημα; Η πήρα μια απάντηση από το δήμαρχο ότι είναι στενός ο δρόμος. Ε, όταν παίρνεις τέτοιες απαντήσεις.

Ο δήμαρχος αν θυμάμαι καλά το είπε με την έννοια ότι καθυστερεί το θέμα λόγω προκήρυξης διαφορετικού διαγωνισμού για να παραγγείλει ο δήμος τα ειδικά απορριμματοφόρα που είναι κατάλληλα γι΄ αυτόν το δρόμο. Ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Όταν έχει μπει στον τέταρτο χρόνο της δημαρχίας σου θα πρέπει να έχεις προνοήσει από την πρώτη μέρα να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Γιατί όταν ανέλαβε δήμαρχος ο κύριος Ευθυμίου δεν ήταν η κατάσταση ακριβώς όπως είναι σήμερα. Μπορούσε, είχε το χρόνο να κάνει κάτι. Εγώ βέβαια σε αυτά τα θέματα δεν θέλω να κατηγορήσω τον δήμαρχο. Θεωρώ ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να κατηγορούμε και αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει ο δήμαρχος τη δουλειά. Δηλαδή δεν μπορούμε τα πάντα να τα ρίχνουμε στον δήμαρχο. Δεν μπορεί να είναι παντού, συνέχεια. Όταν όμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν κάνει την δουλειά που πρέπει τότε γίνεται η κριτική στον δήμαρχο που αν δεν του φέρει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τότε πρέπει να τον αλλάξει.

Γενικότερα θεωρείς ότι η δημοτική αρχή πρέπει να είναι πιο διεκδικητική; Γιατί ο κ. Ευθυμίου υποστηρίζει ότι δεν πηγαίνει τόσο κόντρα σε όλα τα θέματα σε Περιφέρεια και Πολιτεία για να πάρει ο δήμος κάποια πράγματα, να έχει κάποιους συμμάχους στην προσπάθεια του για έργα. Ξέρεις καμιά φορά, όταν πηγαίνεις συνέχεια κόντρα, μερικές φορές δεν σου δίνουν και τίποτα.

Σαφώς και πρέπει να είναι διεκδικητική η διοίκηση του δήμου. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης να πάει κόντρα που ο δήμαρχος; Όταν διεκδικείς κάτι για την πόλη σου ορισμένα πράγματα δεν πας κόντρα. Μπορεί στ’ αλήθεια τα πράγματα να γίνουν σε βάθος χρόνου, εγώ δεν λέω το αντίθετο. Τώρα εδώ και κάμποσα χρόνια ακούω κι εγώ όπως και εσύ για την αναβάθμιση στο Βόρειο Μοσχάτο. Το πρώτο που έθεσα και επί Παπαντώνη, τον τελευταίο χρόνο της θητείας του. Έθεσα ένα μικρό πραγματάκι τις κούνιες που ήταν απέναντι από το Le Carre. Οι απαντήσεις που έπαιρνα είναι ότι τις έχουμε ενταγμένες στο Βόρειο Μοσχάτο κ.λ.π. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Δηλαδή μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να έχει γίνει κάτι σε αυτό το σημείο με ελάχιστα χρήματα. Θα μπορούσε. Παρά ταύτα συνεχίσουμε και λέμε ότι είναι ενταγμένο στην ανάπλαση του Βόρειου Μοσχάτου.

Αιχμή του δόρατος της κριτικής σας ως παράταξης προς τη διοίκηση του δήμου είναι η ιεράρχηση των θεμάτων.

Πρέπει να μπούνε προτεραιότητες αν δεν μπούνε προτεραιότητες σε ορισμένα πράγματα δεν οδηγούμαστε πουθενά. Μακάρι να γίνουν όλα μαζί.

Από την εμπειρία σου στον χώρο της Παιδείας, πιστεύεις ότι ο δήμος μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω για να βοηθήσει ειδικά τώρα που οι πόροι είναι περιορισμένοι;

Επειδή προέρχομαι από το χώρο της Παιδείας. Δεν μπορώ να πω ότι τα σχολεία τα οποία ζητάνε πράγματα για τη λειτουργία τους ή τις ανάγκες τις οποίες έχουν, τις μικρές ανάγκες, έτσι για να ξέρουμε τι λέμε, σπασμένα τζάμια, επισκευές μικρές. Σε αυτά δεν μπορώ να πω κάτι. Όποτε το έχω ζητήσει, επειδή συνήθως ζητάμε κι εγώ και ο διευθυντής του σχολείου, ο δήμος είναι δίπλα μας. Όμως για παράδειγμα το 3ο δημοτικό σχολείου το έχουν κλέψει τρεις – τέσσερις φορές. Έχει υποστεί διάρρηξη το σχολείο μας. Ζητάμε ένα συναγερμό εδώ και τρία χρόνια. Κάπου το ζήτημα κολλάει. Σε όλα τα άλλα δεν μπορώ να πω. Ότι έχω ζητήσει και προσωπικά από το δήμαρχο σε τηλεφωνική επικοινωνία δήμαρχε έχουμε αυτή την ανάγκη. Υπήρχαν περιπτώσεις που την άλλη μέρα το είχε κάνει. Για παράδειγμα μία ράμπα που χρειαστήκαμε για τους ΑμεΑ επειδή κάνουν διάφορες εκδηλώσεις και συνεργαζόμαστε με διάφορα τέτοια ιδρύματα, του ζήτησα την ράμπα, ας πούμε στις 12:00 το μεσημέρι και την επόμενη μέρα στις 2:00 μετά το μεσημέρι την είχε φτιάξει και την είχε φέρει. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα και δεν μπορώ να κατηγορήσω ποτέ τον δήμαρχο. Για τέτοια ζητήματα.

Τώρα για τα μεγάλα ζητήματα που λέμε για τις επισκευές των κτιρίων και το ότι τα έχει εντάξει σε ορισμένα προγράμματα αυτό το οποίο λέμε είναι ότι κάτι δεν γίνεται σωστά και αργεί. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς υπάρχουν προβλήματα. Έκαναν ανακοίνωση και είπαν ότι δεν παίρνουν τα βρέφη. Εκεί επάνω να μην τους κάνουμε κριτική. Εγώ σαν απλός πολίτης δεν με ενδιαφέρει αν εσύ έχεις το προσωπικό, ή τους πόρους. Εγώ πιστεύω ότι οφείλεις να το βρεις το προσωπικό. Τώρα θα μου πεις εσύ αν ήσασταν δημοτική αρχή θα το βρίσκατε το προσωπικό; Θα κάναμε τα αδύνατα – δυνατά να το βρούμε. Δεν θα λέγαμε ότι ξέρεις δεν λειτουργούν τα μεταφορικά μέσα, τα πουλμανάκια που μεταφέρουν τα παιδιά γιατί δύο οδηγοί πήραν σύνταξη και ένας αρρώστησε. Θα προσπαθούσαμε να τους έχουμε αντικαταστήσει έστω και δικούς μας πόρους.

Πάντως για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και η πολιτεία κόβει από παντού. Αφαιρούνται πόροι, το ελεγκτικό συνέδριο διαρκώς μειώνει προσωπικό και κόβει προσλήψεις, ζούμε σε μια εποχή “βάρβαρης” ύφεσης, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οπωσδήποτε σε αυτό έχουν κάποιο δίκιο. Δεν μπορεί κανείς να τους πει ότι δεν έχουν δίκιο σε αυτό. Αλλά υπάρχουν προτεραιότητες. Να ρωτήσω εγώ ας πούμε κατόρθωσαν και πληρώσανε με τον α’ ή β’ τρόπο τους δασκάλους του Ωδείου, δεν θα μπορούσαν να έχουν και οδηγούς με τον α’ ή β’ τρόπο;

Για θέματα όπως η παραλία, ο Κηφισός, ο Ελαιώνας, για τον ΟΑΕΔ που έφυγε, για το ΙΚΑ. Μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα. Θεωρείς ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση από πλευράς του δήμου;

Γίνανε δυο – τρεις συγκεντρώσεις για το ΙΚΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Και πάρθηκε μια απόφαση να κλείσουν την Πειραιώς 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι. Σηκώθηκα και είπα ότι τώρα είναι απόφαση αυτή; Και δυστυχώς δικαιώθηκα. Τους είπα εάν πάτε να κλείσετε τον δρόμο αποκλείεται να μπορέσει να έρθει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Ο κόσμος δουλεύει. Όπως εγώ για παράδειγμα. Και αν δεν πήγαινε οργανωμένα το ΚΚΕ με 50 – 60 ανθρώπους από τις φωτογραφίες που είδα δεν θα έφθαναν τους 100. Κάθησαν δέκα λεπτά, ένα τέταρτο, σηκώσανε ένα πανό και φύγανε. Ε, αυτό δεν είναι κινητοποίηση. Κινητοποίηση θα μπορούσαν να την κάνουν το Σάββατο το πρωί που δεν δουλεύουν οι περισσότεροι. Θα μπορούσαν να την κάνουν μετά τις τρεις το μεσημέρι που σχολάει πολύς κόσμος. Τώρα για ποιο λόγο έγινε 10:00 με 12:00; Για να μην κάνουμε συνέχεια τους κακούς, τους το είπα ότι αυτό θα αποτύχει, απέτυχε πραγματικά κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Δεν είδα τίποτα κανάλια να “παίξουν” έναν δρόμο κλειστό για μία ώρα. Δεν αμφισβητώ την πρόθεση του δημάρχου ότι θέλει να έχει ΙΚΑ εδώ. Θέλει, μόνο ένας τρελός δεν θα ήθελε. Ίσα – ίσα που το θέλει και το θέλει πολύ. Τώρα το πόσο πιέζει επειδή προέρχεται και από ένα συγκεκριμένο χώρο κι αυτός, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν αυτή την στιγμή να του μπαίνουν και ορισμένοι φραγμοί. Πρέπει όμως να τους ξεπεράσει.

Και μια τελευταία ερώτηση. Σαν δάσκαλος που είσαι σε δημοτικό σχολείο πιστεύεις ότι η καθημερινή επαφή στην εργασία με τα παιδιά κρατά τους ανθρώπους πιο νέους. Αυτό είναι και το δικό σου μυστικό που έχεις πάντα τόση ενέργεια;

Αναγκαστικά σε ορισμένα πράγματα γίνεσαι κι εσύ παιδί. Δηλαδή δεν το καταλαβαίνεις αλλά παίζεις με τα παιδιά, τα χτυπάς στην πλάτη, Γεια σου Γιάννη, Γεια σου δάσκαλε. Επίσης στη δική μου την περίπτωση κάνουμε και πράγματα με τους μαθητές εκτός σχολείου. Εγώ ας πούμε τα τελευταία χρόνια τα συνοδεύω στο γήπεδο. Οπωσδήποτε σε κρατάει νέο αυτή η διαδικασία και δημιουργείς και φιλίες. Και κακά τα ψέματα τώρα στις εκλογές πήγα και σε πρώην μαθητές να τους μιλήσω για το συνδυασμό μας. Και πραγματικά υπήρχε μια αμηχανία από το μέρος μου προς το μέρος τους. Ότι τώρα ο δάσκαλος του πάει και τους ζητάει την ψήφο τους. Ένας άνθρωπος ο οποίος προσπάθησε να τους μάθει πέντε πράγματα, έρχεται τώρα και ενώ τα παιδιά παλιά χρειαζόταν την βοήθεια τη δική μου, τώρα χρειάζομαι εγώ τη βοήθεια τη δική τους. Εάν αυτά κρίνουν ότι πρέπει να το κάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ στο Μοσχάτο, φαντάζομαι και στον Ταύρο, τα παιδιά με τους δασκάλους και τους καθηγητές αναπτύσσουν μια σχέση που θυμίζει οικογένεια. Καθώς μένουμε στην ίδια περιοχή και έχουμε επαφές και μετά το σχολείο

Έτσι ακριβώς είναι. Σε φωνάζουν από την άλλη άκρη του δρόμου, με μια οικειότητα και ας έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήταν στο σχολείο. Τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν μας φωνάζουν πια ούτε κύριε δάσκαλε, ούτε κύριε Ζώταλη. Ακούει κανείς ας πούμε μια φωνή “Ζώταλη” και σου λέει τι γίνεται; Υπάρχει οικειότητα πια, δεν χρειάζονται τύποι, γίνεσαι φίλος με τα παιδιά και είναι υπέροχο να τα βλέπεις να προοδεύουν στη ζωή τους και να κάνουν τις δικές τους οικογένειες.

Error | Μοσχάτο - Moschato

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.