Το "ευρώ" ή Εμείς;

Το 'πε: 

Πολίτες του Μοσχάτου και του Ταύρου ανεξάρτητα από κομματικές ή άλλες τοποθετήσεις ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης αλλά και μια διαδικασία διαλόγου με τους συμπολίτες τους σχετικά με την ανάγκη αποδέσμευσης από το Ευρώ. Ήδη χτες έκαναν την πρώτη τους δυναμική παρέμβαση στην πλατεία της Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου συζητώντας με τον κόσμο και μοιράζοντας την μπροσούρα που δημοσιεύουμε....

Πώς η χώρα μας έφθασε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα; 

• Με την είσοδο στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε (ας θυμηθούμε ότι ένα μπουκαλάκι νερό από 50 δρχ έφθασε να πουλιέται 0,50 ευρώ, δηλαδή 170 δρχ), τα επιτόκια μειώθηκαν για να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά και οι τράπεζες – για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους – αύξησαν τον δανεισμό (ας θυμηθούμε ότι μας παρακαλούσαν να πάρουμε δάνειο και μας έστελναν την πιστωτική κάρτα στο σπίτι χωρίς να τη ζητήσουμε!) 

• Με την τραπεζική κρίση του 2007-2008 και την οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε παγκοσμίως, οι χώρες με υψηλό πληθωρισμό, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ήταν οι πιο ευάλωτες στην κρίση και οι πιο εκτεθειμένες στα παγκόσμια διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια (CDS κ.α). Αυτές ήταν οι συνθήκες που μαζί με τις πολιτικές επιλογές της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου μας έφεραν την τρόικα και τα μνημόνια. 

 • Το ευρώ είναι η αλυσίδα που μας δένει με τα μνημόνια. Ας μην ξεχνάμε: ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν στη χώρα μας για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και όποιος υπόσχεται να τα καταργήσει χωρίς να φύγουμε από το ευρώ είναι είτε αφελής, είτε συνειδητά ψεύτης. Σήμερα, για χάρη του ευρώ διαλύονται παραγωγικές μονάδες, ξεπουλιέται δημόσιος πλούτος, επιβάλλονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι και η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, στην ανεργία και στη φτώχεια. 

• Το ευρώ δημιουργεί από μόνο του χρέος, γιατί κάθε ευρώ είναι δανεισμένο με τόκο από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) . Επιπλέον, αφού η νομισματική πολιτική είναι ενιαία για όλες τις χώρες του ευρώ, οι χρεωμένες χώρες αναγκάζονται, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να εφαρμόζουν τις πιο σκληρές αποπληθωριστικές πολιτικές που αποσταθεροποιούν πέρα από κάθε μέτρο την κοινωνία και είναι ιδιαίτερα επώδυνες για τους δανειζόμενους που βλέπουν τα δάνειά τους να αυξάνονται και τις πηγές εισοδήματός τους να μειώνονται, είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω πτώσης τιμών στα ακίνητα κ.λπ. 

Υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση; 

Οι κλασσικοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν τρεις αναγκαίες διαρθρωτικές κινήσεις για να βγει μια χώρα από την ύφεση και την κρίση: 

• Υποτίμηση του νομίσματος, για να γίνουν τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά. 

• Μείωση της φορολογίας, για να υπάρχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για καταναλωτικές δαπάνες και να αυξηθεί η ζήτηση. 

• Και κυρίως: Αύξηση των κρατικών δαπανών και επενδύσεων για να κινηθεί η οικονομία και να τονωθούν ζήτηση και επενδύσεις. 

Μπορούν να γίνουν αυτές οι κινήσεις μέσα στο ευρώ; 

Προφανώς και όχι. 

• Όσο είμαστε στην ευρωζώνη η μόνη δυνατή υποτίμηση είναι “η εσωτερική” που επιτυγχάνεται με μείωση μισθών και συντάξεων και οδηγεί στην αδυναμία πληρωμής των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς η αξία των δανείων μεγαλώνει και τα εισοδήματα μειώνονται. 

• Λόγω της αποπληθωριστικής πολιτικής που εφαρμόζουν επιβάλλουν και άλλους φόρους, όχι μόνο για τους σκοπούς που διακηρύσσουν (πληρωμή του δημόσιου χρέους που έτσι κι’ αλλιώς δεν είναι εφικτή), αλλά και για να μειώσουν την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί. 

• Αντί να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες (που έτσι και αλλιώς ελέγχονται από αυτούς που ελέγχουν τη ροή χρήματος δηλαδή την Ε.Κ.Τ.) τις μειώνουν. 

Τι πρέπει να κάνουμε; 

Η μόνη λύση είναι να επανέλθουμε στο εθνικό μας νόμισμα για να αποκτήσει η χώρα μας τα όπλα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε τη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση. 

Αυτός ο δρόμος είναι εφικτός και εύκολος; 

Εφικτός ναι, εύκολος όχι και όποιος ισχυρισθεί το αντίθετο είναι αφελής ή ψεύτης. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η οικονομία της χώρας μας μέχρι να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα θα είναι πολλά, θα υπάρχει όμως μέλλον για τα παιδιά μας και ελπίδα και αξιοπρέπεια για μας. 

ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ: 
Το οικοδόμημα του ευρώ δεν είναι αιώνιο : θα περιμένουμε να μας διώξουν ή να καταρρεύσει μόνο του; 

«ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ» 
4.9.2013

Error | Μοσχάτο - Moschato

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.