Έξι τρόποι για γλυτώσετε από την τσιμπίδα των τεκμηρίων

Το 'πε: 

Για να γλυτώσετε από την τσιμπίδα των τεκμηρίων, μπορείτε να ακολουθήσετε έναν από τους έξι παρακάτω τρόπους:

1. Κάποια ποσά δεν θεωρούνται εισόδημα. Τέτοια ποσά είναι το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού, αποζημίωση που τυχόν λάβατε από ατύχημα που μπορεί να είχατε, κ.α.

2. Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Εάν έχετε κερδίσει μέσα στο 2011 χρήματα από λαχεία και διάφορα τυχερά παιχνίδια, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψετε τα ποσά των τεκμηρίων εφ’όσον πάντα έχετε τη σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΑΠ ή τη Διεύθυνση Λαχείων. Προσοχή όμως, η εφορία δεν αναγνωρίζει τυχόν κέρδη που έχετε εισπράξει από καζίνο.

3. Αποταμιεύσεις προηγούμενων χρόνων. Τι εννοούμε με αυτό. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανατρέξετε στις δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων και να συγκεντρώσετε τα ποσά που δεν δαπανήσατε και σας περισσεύουν. Πιο συγκεκριμένα, για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από 01/01/2010 και μετά ισχύουν τα κάτωθι:

  • Για παράδειγμα, οι τόκοι καταθέσεων, τα χρηματικά ποσά που δε θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, αποζημιώσεις αγροτικών ζημιών που προέκυψαν από καταστροφή της καλλιέργειας, είναι μερικά που εκπίπτουν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
  • Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τεκμαρτές δαπάνες ή αυτές που υπάρχουν είναι μικρότερες των 3000,00 ευρώ όταν πρόκειται για άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και των 5000,00 ευρώ όταν πρόκειται για συζύγους, τότε κατά τη διαδικασία του προσδιορισμού του κεφαλαίου από προηγούμενα χρόνια, θα αφαιρούνται ποσά τα οποία θα προσδιορίζονται με βάση την οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του φορολογούμενου και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσης. Οι δαπάνες διαβίωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερες των 3000,00 και των 5000,00 ευρώ αντίστοιχα.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γλυτώσει ο φορολογούμενος από το βάρος των τεκμηρίων

4. Διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Εδώ δηλώνεται χρήματα τα οποία τα εισπράξατε από πώληση ακινήτου, αυτοκινήτου, μετοχών, κλπ. Προσοχή όμως, γιατί στα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση ακινήτου ή μετοχών θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί το κόστος αγοράς όταν είχαν αγοραστεί ή αντίστοιχα εάν ήταν με δωρεά να έχει αφαιρεθεί ο φόρος δωρεάς.

  • Για παράδειγμα, εάν κάποιος φορολογούμενος πούλησε το 2011 ένα ακίνητο το οποίο είχε αγοράσει το 2004 και ζητάει για την κάλυψη ή τη μείωση της συνολικής ετήσιας δαπάνης το έσοδο από την πώληση του ακινήτου, θα πρέπει από το έσοδο να αφαιρέσει το κόστος αγοράς του.

5. Δάνεια, γονικές παροχές. Το δάνειο θα πρέπει να έχει ληφθεί πριν γίνει συγκεκριμένη δαπάνη, όπως αγορά ακινήτου. Επίσης, για το φόρο της δωρεάς ή της γονικής παροχής, θα πρέπει η δήλωση να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31/12/2011. Επίσης ένας καλός τρόπος για την κάλυψη τεκμηρίων.

6. Δωρεές από συγγενικά πρόσωπα. Οι δωρεές από τρίτα συγγενικά πρόσωπα ή τα δάνεια από συγγενείς είναι ένας από τους νόμιμους τρόπους για την κάλυψη των τεκμήριων. Γενικά, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για τους φορολογούμενους. Να θυμάστε όμως, ότι οι δωρεές ή οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών, όταν είναι από συγγενείς α’ βαθμού φορολογούνται με συντελεστή 10% και με 20% για τους υπόλοιπους.

Έτσι, μ’ έναν από τους παραπάνω τρόπους ή και συνδυασμός αυτών, μπορείτε να απαλλαγείτε από τον βραχνά των τεκμηρίων.

Φορολογικές δηλώσεις για ανέργους και συνταξιούχους 20 ευρώ
Φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς από 25 ευρώ.

Error | Μοσχάτο - Moschato

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.