Γοργοπόταμος: μνήμες & μηνύματα

Το 'πε: 
Που: 

Η ιστορία είναι μια συμφωνία μεταξύ των γεννηθέντων, των νεκρών και των αγέννητων
Edmurd Burke

Το 1922 κατέρρευσε ολόκληρο το Ελληνικό κράτος - οι πολιτικοί ένοχοι τιμωρήθηκαν παραδειγματικά…

Το 1940 γράψαμε εποποιία, γονατίζοντας 2 αυτοκρατορίες…

Το 1964 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.
Ούτε 20 χρόνια δεν είχαν περάσει από την απελευθέρωση…
Στον εορτασμό της επετείου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, όπου δοξάστηκε η εθνική αντίσταση, στον ίδιο τόπο σκοτώνονται από έκρηξη 13 άνθρωποι, τραυματίζονται 51 σοβαρά και ελαφρά δεκάδες τραυματίες .
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου που έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1942, υπήρξε μεγάλης στρατηγικής σημασίας γιατί α) έκοψε την περίοδο εκείνη το δρόμο ανεφοδιασμού του στρατάρχη Ρόμελ στην Αφρική, αλλά και β) από Ελληνική άποψη ήταν η μοναδική φορά που οι Έλληνες αντάρτες του ΕΛΑΣ (Άρης) και του ΕΔΕΣ (Ζέρβας) συνεργάστηκαν αποτελεσματικά.

Το 1964 είχαμε πρωθυπουργό τον «Γέρο» Παπανδρέου και αντιπολίτευση (σφοδρότατη και σε οξεία αντιπαράθεση μονίμως! ) τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της τραγωδίας της επετείου με τόσους νεκρούς, οι υπεύθυνοι τότε πολιτικοί μαζί με τον τύπο μόνο εψεύδοντο και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον, το δε ΚΚΕ, όντας εκτός Ελλάδος, μιλούσε άλλοτε για ατύχημα κι άλλοτε για έγκλημα!
Ο «Γέρος» ήταν συγκρατημένος, αλλά σιωπούσε με …γενικολογίες.
(Έγινε και ένα ξαφνικό δικαστήριο στη Λαμία και καταδικάσθηκαν κάποιοι αθώοι!)
Ο κόσμος καταλάβαινε την ανευθυνότητα και την γελοιότητα του Π. Κανελλόπουλου και του ημερήσιου τύπου που έλεγαν ότι για όλα έφταιγαν οι κομμουνιστές (!), και δεν πέρασαν ούτε 2 μήνες, όπου έφθασαν τα έγγραφα στη δημοσιότητα και τα οποία έδειχναν ότι η επιχείρηση ήταν έργο της CIA με το όνομα Arrow!

Έτσι φθάσαμε στη Χούντα .
( Το 1974 το καλοκαίρι έρχεται η Κυπριακή τραγωδία και η πλήρης καταστροφή αρχίζει.......)

Ο καπετάν Νικηφόρος, που είχε λάβει μέρος στην ανατίναξη μαζί με τον Άρη, γράφει στο βιβλίο του "Γοργοπόταμος":
Ο Γοργοπόταμος ως ορόσημο εθνικής ενότητας δεν απέδωσε καρπούς, διότι η διαμάχη μεταξύ των δύο κόσμων, κομμουνιστικού και αντικομουνιστικού στρατοπέδου, κυριαρχείται από την πρώτη στιγμή από τον αγώνα για το ποιός θα επικρατήσει.
Η δε εμφύλια εμπλοκή κατέστρεψε ανεπανόρθωτα την εθνική ενότητα.
Οι υπεύθυνοι του ΚΚΕ απέτυχαν να εκτιμήσουν την κατανομή των ρόλων, τότε, και εξακολουθούν και σήμερα να κάνουν τα ίδια λάθη...
Το δίδαγμα του Γοργοποτάμου πρέπει, και στις νέες γενιές, όχι μόνο να μη μας ωθεί σε εμφύλιες συγκρούσεις αλλά να μας παρακινεί σε ενότητα εθνικών προσπαθειών για τη σωτηρία της πατρίδας μας και του λαού της.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...
Θα μας γίνει δίδαγμα?

Error | Μοσχάτο - Moschato

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.