Σουλεϊμάν ο Ελληνοπρεπής

Το 'πε: 

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής συνεχίζει να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο τηλεοπτικό κοινό, στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει τη μήνι του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ο λόγος; Γιατί τηλεοπτικά αποδίδεται ως «γκομενιάρης» και όχι ως μεγάλος στρατηλάτης. Μάλιστα το τουρκικό ΕΣΡ έχει ήδη επιβάλει βαρύ πρόστιμο στο κανάλι, που προβάλει την εν λόγω σειρά, για «προσβολή ιστορικής προσωπικότητας», ενώ είναι πολύ πιθανόν ο παραγωγός και οι συντελεστές της σειράς να βρεθούν και ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης!

Στη πραγματικότητα η αντίδραση του Ερντογάν είναι απόλυτα δικαιολογημένη αν αναλογιστούμε, ότι ο Σουλεϊμάν είναι για τους Τούρκους, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος για μας. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο ζενίθ της, όχι μόνο εδαφικά και στρατιωτικά αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης της κρατικής δομής.

Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γινόταν αν κάποιος έλεγε ότι ο Σουλεϊμάν ο Νομοθέτης, όπως τον αποκαλούσαν οι ίδιοι οι Οθωμανοί και όχι Μεγαλοπρεπής που έτσι τον ονόμασαν οι Βενετοί, είναι ομοφυλόφιλος; Στην Ελλάδα πάντως αυτόν που είπε τον Κολοκοτρώνη «λούγκρα» τον κάναμε βουλευτή.

Μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή στο ελληνικό κοινό είναι ότι οι σημαντικότεροι συνεργάτες του ήταν Έλληνες. Βέβαια μιλάμε για Έλληνες εξισλαμισμένους. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Μεγάλο Βεζίρη Ιμπραήμ Πασά εξωμότη από τη Πάργα, το πειρατή και ναύαρχο Χαϊρεδίν Μπραρμπαρόσα παιδί μητέρας Ελληνίδας από τη Λέσβο και πατέρα γενίτσαρου από τα Γιαννιτσά, και τέλος τον μεγάλο Οθωμανό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν γενίτσαρο από τη Καππαδοκία.

Αρχικά το άρθρο του  Γιώργου Μαρίνου Παπανικολάου δημοσιεύθηκε στο protagon.gr

Error | Μοσχάτο - Moschato

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.